КАКВО ДА ВИДЯ

СКАЛАТА ЦВЕТЕТО НА ОРФЕЙ

Вашето приключение може да започне с разходка до Скалата Цветето на Орфей в района на село Гела. Легендата разказва, че на това място жриците на Бакхус разкъсали тялото на митичния герой и го хвърлили във водите на реката. От неговата кръв поникнало цветето с розови цветчета, което станало символ на Родопите. Единствено тук напролет, ако го откъснете, ще се докоснете едновременно до тайните на природата, историята и вечния живот.

СКАЛНАТА РИСУНКА НА ВРЪХ ТУРЛАТА

Ако се разходите до Турлата, също край родопското село Гела, непременно разгледайте скалната рисунка, която изобразява мъж в цял ръст и две бягащи животни след него. И трите фигури са ориентирани в посока юг. Рисунката се намира край древния път Ломът, който води до Егейско море и по който са се осъществявали културните и търговските връзки между Родопите и областите около Егейско море, наричано цяло хилядолетие Тракийско море.

МЕСТНОСТТА “СВЕТИ ИЛИЯ”

Ако пък се нуждаете от повече енергия, тогава непременно трябва да посетите местността Свети Илия (село Гела), призната като енергийна зона с мощта на Кръстова гора. В нея стрелките на компаса и часовниците спират. Преди време местният младеж Никола Беевски отишъл там и изведнъж неочаквано, както за всички, така и за самия него, започнал да рисува икони. Самият той вярва, че неведома сила го е подтикнала да вземе четката в ръка.


ТРАКИЙСКА КРЕПОСТ ГРАДИЩЕ

Намира се в местността Градище, на 3,5 км югозападно от село Гела. Тя е разположена северно от връх Шилестата чука, на около 1850 м н.в.
Още..

РАННО ВИЗАНТИЙСКА БАЗИЛИКА

bazilika_03Ранно византийската базилика в село Гела, се намира в местността Манастира в близост до старата църква „Св. Троица“.
Още..

Сподели
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on StumbleUponShare on LinkedInBuffer this pageEmail this to someone