Византийска базилика

Ранно византийската базилика в село Гела, която бе открита за туристически посещения се намира в местността Манастира в близост до старата църква „Света Троица“. Базиликата е част от голям религиозен комплекс, който е най-високо разположеният планински религиозен комплекс в Югоизточна Европа, с надморска височина 1485 м. Комплексът е изграден във връзка с християнизацията на траките, и по точно на племето Беси, които са населявали тези места. Базиликата е била опожарен вероятно през втората половина на VIв при едно от нашествията на славяни и авари.

Храмът е бил най-големия и богато украсен в Средните Родопи, като основната сграда е с размери 30 на 14,80м. Пред южната фасада е минавал портник, под който са оформени вход към вътрешността на храма и подход към кръщелнята в югоизточния ъгъл. При литургии и други важни църковни събития се ползвали и прилежащи части от северната страна на сградата. Стените на базиликата са били изградени от камък и тухли, подовете са били покрити с кръгли керамични плочи с диаметър 60 см. Храмът е бил добре осветен с остъклени прозорци, за което свидетелстват десетките парченца стъкло на които се натъкнали археолозите. На учените изследвали обекта са известни и останките на друг средновековен храм, разположен под основите на съвременната църква „Света Троица“, там са открити и битови постройки и древно гробища.

До мястото на базиликата води добре маркиран път, а на място има подробна информационна табела. Ако оставите автомобила на паркинга пред хотела, трябва само да следвате указателните табели, като до мястото на разкопките се стига за окол 20 мин.

Сподели
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on StumbleUponShare on LinkedInBuffer this pageEmail this to someone