Gela - Family Hotel

Село Гела – в сърцето на Родопите

декември 18, 2023 /

Село Гела - в сърцето на Родопите

 

В сърцето на Родопите, сгушено сред природата, се крие Гела – едно от най-живописните села в България, запазило своята възрожденска архитектура. Историята и красотата на природата се сливат, правейки Гела уютно място, притежаващо особен заряд.

Гъстите борови гори пазят знайни и незнайни истории, представете си само – какво щяха да ни разкажат, ако можеха да говорят. Село Гела се гордее с богати традиции и фолклорно наследство.

Мястото е обвито в мистика и легенди, свързани с древни родопски вярвания. Легендата за „Сватбата на Тракийските Богове“, е само една от историите, които обикалят от уста на уста през поколения.

Знаете ли, че според легендите района на Гела се счита за родното място на тракийския певец Орфей? На него е кръстено и едно от най-рядко срещаните растения в Европа, което се слави с невероятни лечебни свойства. Става дума за  Хаберлея родопензис – Орфеево цвете, включено в Червената книга на България. То расте в труднодостъпни пукнатини по скалите на Родопите и според преданията е родено от кръвта на Орфей, а според учените датира още преди ледниковите периоди.

 

Село Гела - в сърцето на Родопите

 

Връщайки поглед към традициите, едно от специалните събития, които се провеждат в близост до селото, е Гайдарското надсвирване и традиционният събор на Илинденските поляни.

Чудесата на Родопите са неизброими – от село Гела е оградено от приказни планински пейзажи. В близост се намират едни от най-забележителните природни атракции на Родопите, включително Ягодинската пещера, Триградското ждрело, Дяволското гърло, находище „БЕДЕНСКИ БАНИ”, панорамна площадка „Орлово око“ и много други.

Преходите в Гела варират от пешеходни маршрути през Родопите до екопътеки, които водят към водопади и изумителни гледки. Има маршрути и за начинаещи, и за опитни планинари.

Село Гела се гордее с титлата за едно от местата с най-чистия въздух в света, но на какво се дължи този феномен? Тайната е се крие в отрицателна йонизация, дължаща се на вятъра фион, идващ от Егейско море. Освен чист, въздухът е и лековит.