Gela - Family Hotel

Село Гела

септември 27, 2023 /

Чували ли сте легендата за митичния тракийски певец Орфей? С такова вдъхновение той свирил на своята лира, че дори дивите зверове се укротявали, а дърветата са се смълчавали, заслушани във вълшебната му музика.

Когато се потопите в атмосферата на Гела, неминуемо ще разберете, че красотата на това място е тази, която така вдъхновявала Орфей.
Село Гела е разположено в централните Родопи на 1500 м надморска височина в подножието на най-величествените върхове на планината – вр. Голям Перелик (2191), вр. Орфей (2188) и вр. Турлата (1825). Селцето е на 6 км от Широка Лъка, на 18 км от известния ски-курорт Пампорово и на 30 км от град Смолян. Това малко селце крие над 3300-годишна история и се счита, че е една от люлките на Европейската цивилизация.
В дълбоката древност Гела била населявана от най-богатите членове на тракийското племе Беси. Древната тракийска крепост ,,Градище” може да бъде видяна 5 км на юг от селцето. През Римско време Гела била важен културен, търговски и отбранителен център. Вр. Турлата бил крепост, чиито останки и днес могат да се видят от върха. На много места край селцето се забелязват и останки от римски пътища, свързвали някога Егейските градове с горно-тракийската низина. По време на 5-вековното турско робство местното население не е било принудено да приеме масово исляма като религия. Хората тук се гордеят, че в тяхното малко селце са се запазили 2 православни църкви и 11 параклиса.

Селцето е известно не само заради културата, която съхранява, но и също така като здравен и енергиен център. Счита се за едно от трите най-енергийни места в България, наред с Рупите и Кръстова гора. Свежият планински въздух и уникалният вятър фион, идващ от Егейско море, имат отрицателна йонизация, което прави престоя в Гела изключително благоприятен, особено за хората с болни бели дробове. Климатът в района е значително омекотен от влиянието, идващо от юг. Средната годишна температура е 9°C. Зимата е мека, а лятото – топло и прохладно, заради местния планински бриз. Гела е едно от най-слънчевите места в Европа със своите над 280 слънчеви дни в годината. Неслучайно Роженската обсерватория – 5-тата астрономическа обсерватория в Европа и най-голямата на Балканите, е построена в този регион.

Въпреки, че е населен от хиляди години, районът на Гела все още има диви места, сякаш недокоснати от човешка ръка. Това място е един малък резерват за много рядко срещани вече животни и растения. Само в Гела можете да видите символа на Родопите – цветето на Орфей (Heberlea rhodopaensis). Уникално ендемично и единствено по рода си в целия свят – дори откъснато и държано в хербарий дълго време, то може да бъде върнато към живот, когато се засади отново.
Горите край Гела изобилстват от диви плодове, шипки, боровинки, къпини, малини, ягоди и гъби. Огромно разнообразие на билки и лековити растения допълват чара на всичко, описано по-горе. Разпръснато на 7 различни махали, село Гела се е променило малко през последните стотина години. Местните хора продължават да живеят така, както и предците им – обработват земята със свои ръце и пасат животните си на ливадите и пасищата наоколо.

Само със 66 жители, 200 овце, 10 крави и 10 кози на територия от 18 км2, Гела е едно от най-забележителните места в Родопите. Тишината тук се нарушава само от звънчетата на кравите и от песента на гайдите. Благодарение на кристалночистия въздух, спокойствието и пешеходните маршрути Гела е най-доброто място за вас, ако искате да избягате от градския живот, тълпата и стреса, за да се сближите с природата.