Gela - Family Hotel

Класическа Руска баня

септември 27, 2023 /

За традиционната руска парна баня може да се пише много и все ще е хубаво, а ние ще я опишем така – емоционално зареждане, освежаване и различно преживяване. Руснаците казват: „С лёгким пaром“,  „В бане, генералов – нет!“, „Веник в бане всем начальник.“ На 1500 м надморска височина ви очаква високопланинска зона за релакс и единствената по рода си автентична руска баня, в която допирът на брезови клонки ще повиши защитните ви сили.

Предлагаме единствената по рода си Руска баня, създадена изцяло от трупи от дърво осина (аналог в България е дървото трепетлика),  добита в Сибир и сглобена в ,,Гела‘‘—забележете – без нито един пирон в конструкцията.

И нещо любопитно: Затоплянето и ползването на руската баня изискват някои умения. Майсторът-„банщик“ трябва да знае как и доколко да напали печката, кога и колко вода да сипе върху камъните. Трябва да може и да работи с метличките – най-важният атрибут за банята. Метличките се правят от млади, гъвкави клонки, най-често бреза или дъб. Понякога се добавят лечебни и ароматни треви. С тях в банята се „навява“ горещ въздух и се прави масаж, като се редуват поглаждания, потупвания, притискания и разтривания с различна (но никога прекомерна!) сила. Този масаж затопля, отпуска, подобрява кръвообращението в кожата и тъканите. Биологично активните съставки се поемат от кожата, а част от тях се изпаряват, правейки въздуха в банята ароматен и здравословен. Водата, в която е била запарена метличката, може да се ползва като лечебна отвара или за допълнителна пара в банята. С метличката в края на банята се правят и инхалации: притиска се към лицето и няколко пъти дълбоко се вдишва.

И все пак помнете, че банята, било тя руска или финландска, не е чудодейно лекарство. Въпросната служи най-вече за пречистване на тялото и психиката, за профилактика и поддържане на здравето.

Цена за ползване на банята за 1/2 ден до 4 души – 300.00 лв., за всеки следващ човек – доплащане 20.00 лв.

*Включени са веники, вълнени шапки, ведра, халати, хавлии, чехли, билков чай и плодове за сезона и др.