Gela - Family Hotel

Класическа Руска баня

септември 27, 2023 /

Руснаците казват: „С лёгким пaром“,  „В бане, генералов – нет!“, „Веник в бане всем начальник.“ На 1500 м надморска височина ви очаква високопланинска зона за релакс и единствената по рода си автентична руска баня, в която пошляпването с брезови клонки ще повиши защитните ви сили.

Предлагаме единствената по рода си Руска баня направена изцяло от трупи от дърво осина   ( аналог в България е дървото трепетлика),  добита в Сибир и сглобена в Гела без нито един пирон в конструкцията.
Престоят в нея ще ви накарат да се почуствате различно.

Затоплянето и ползването на руската баня изисква известни умения.

Майсторът-„банщик“ трябва да знае как и доколко да напали печката; кога и колко вода да сипе върху камъните. Трябва да може и да работи с метличките – най-важният атрибут за банята.

Метличките се правят от млади, гъвкави клонки, най-често бреза или дъб; понякога се добавят лечебни и ароматни треви. С тях в банята се „навява“ горещ въздух и се прави масаж, като се редуват поглаждания, потупвания, притискания и разтривания с различна (но никога прекомерна!) сила. Този масаж затопля, отпуска, усилва кръвообращението в кожата и тъканите. Биологично активните съставки се поемат от кожата, а част от тях се изпаряват, правейки въздуха в банята ароматен и здравословен. Водата, в която е била запарена метличката, може да се ползва като лечебна отвара или за допълнителна пара в банята. С метличката в края на банята се правят и инхалации: притиска се към лицето и няколко пъти дълбоко се вдишва.

Не забравяйте, че банята, руска или финландска, не е чудодейно лекарство.
Тя служи най-вече за пречистване на тялото и психиката, за профилактика и поддържане на здравето.

Важно е да се ползва умерено, разумно, без припряност!

Цена за ползване на банята за 1/2 ден до 4 човека – 250 лв , за всеки следващ човек доплащане 20 лв

(Включва веники, вълнени шапки, ведра, халати, хавлии, чехли, билков чай и плодове за сезона и др.)