Gela - Family Hotel

Византийска базилика

септември 27, 2023 /

Ранно византийската базилика в село Гела се намира в местността Манастира, в близост до старата църква „Света Троица“. Базиликата е част от голям религиозен комплекс, който е най-високо разположеният планински религиозен комплекс в Югоизточна Европа, с надморска височина 1485 м. Комплексът е изграден във връзка с християнизацията на траките и по точно на племето Беси, което е населявало тези места. Базиликата е била опожарена вероятно през втората половина на VI. век при едно от нашествията на славяни и авари.
Храмът е бил най-големия и богато украсен в Средните Родопи, като основната сграда е с размери 30 на 14,80 м. Пред южната фасада е минавал портник, под който са оформени вход към вътрешността на храма и подход към кръщелнята в югоизточния ъгъл. При литургии и други важни църковни събития се ползвали и прилежащи части от северната страна на сградата. Стените на базиликата са били изградени от камък и тухли, подовете са били покрити с кръгли керамични плочи с диаметър 60 см. Храмът е бил добре осветен с остъклени прозорци, за което свидетелстват десетките парченца стъкло на които се натъкнали археолозите. На учените изследвали обекта са известни и останките на друг средновековен храм, разположен под основите на съвременната църква „Света Троица“, там са открити и битови постройки и древно гробище.
До мястото на базиликата води добре маркиран път, а на място има подробна информационна табела. Ако оставите автомобила на паркинга пред хотела, трябва само да следвате указателните табели, като до мястото на разкопките се стига за окол 20 мин.