Gela - Family Hotel

Пещери

септември 27, 2023 /

Пещера Дяволското гърло, Пещера Харамийската, Ягодинската пещера, Пещерата Ледницата, Пещера Ухловица, Пещера Гарга Дере.

Пещера ,,Дяволското гърло‘‘
Пещерата Дяволското гърло се намира в Триградската клисура /35 км на запад от Гела/ – дълбок каньон, който е под закрилата на UNESCO. Пещерата Дяволското гърло е мястото, където Орфей отишъл, за да върне Евридика към живот, но и където я загубил завинаги. Вътре – в пещерата, Триградската река образува 18 водопада, най-високият от които е 42 м и пада в най-голямата зала на пещерата.

Пещера ,,Харамийската‘‘
Харамийската пещера се намира на отсрещния хълм спрямо Дяволското гърло, в землището на с. Триград, в самото триградско ждрело. По същество тя представлява две пещери, свързани с 36-метрова пропаст.
До пещерата води стръмна пътека, след която има 20-метрово вертикално изкачване. В пещерата Дяволско гърло има водачи, които организират изкачване на входа и спускане в пропастта на Харамийската пещера. Лятно време понякога се налага предварително записване, тъй като проникват малки групи, а желаещите са много.
Има археологически находки от халколит и ранен бронз.

Ягодинската пещера
Пещерата ,,Ягодина‘‘ се намира на 40 км юго-запад от селцето Гела, близо до село Ягодина. Това е една от най-дълбоките (6450m) и най-внушителни пещери в България. Тази пещера е известна с уникалните си перлени капки и други образувания, а така също и с археологическите предмети, датиращи от 4-ти и 5-ти век преди Новата ера.

Пещерата ,,Ледницата‘‘
Една красива пещера дълга повече от 2 км, в която влизането е само за професионалисти и изисква специално оборудване. Намира се на 1.5 часа ходене пеш от хотел ,,Гела‘‘.

Пещера ,,Ухловица‘‘
Един от подземните дворци на Родопите е пещерата “Ухловица”, намираща се на 3 км североизточно от село Могилица. Тя е една от най-старите пещери в региона, с много красиви дендритни образувания, приличащи на морски корали. Природата в продължение на векове е създала една истинска феерия от коралити и хеликтити. Пещерата завършва със 7 невероятно красиви езера, които рано на пролет се пълнят с вода. Към голямото езеро се спускат каменните струи на брилянтен летен водопад. Пещерата ,,Ухловица” се намира на 1040 метра надморска височина, а температурата вътре през цялата година е 10 -11 градуса. Пътят до входа на пещерата е едно малко предизвикателство, което си струва да приемете, за да се докоснете до загадъчната красота на това природно чудо.
Пещерата ,,Ухловица” работи от сряда до неделя от 10.00 – 16.00 часа. Почивните дни са понеделник и вторник. Входната такса е от 2 до 4 лв.

Пещера ,,Гарга Дере‘‘
Изходният пункт за маршрута се намира на 1.3 км след село Кошница, преди пещерата Ухловица, Родопите. След кратък преход по планинска пътека се стига до пещерата Голубовица 2. Тя е водна пещера с подземни езерца и поток. С помощта на специална екипировка може да се проникне в пещерата. На излизане желаещите могат да изпробват уменията си в скалното катерене и спускане по 15-метровия скат, свързващ входовете на Голубовица 2 и Голубовица 1.
След изкачването по свързващия проход се стига до входа на Голубовица 1. Тя впечатлява с разнообразие от вторични пещерни образувания.
Но с това изненадите не свършват. Недалеч от пещерите любителите на екстремните усещания могат да покачат адреналина си със спускане по ,,тролей”. Тролеят представлява алпийска въжена линия с дължина 45 метра, свързваща двата ската на Гарга дере. Авантюристите осмелили се да прелетят по нея на височина 20 метра над водния басейн, ще запомнят това неповторимо усещане завинаги.
Пристрастените към приключенията могат да изберат преход по живописния каньон на Гарга дере до пещера ,,Гарваньовица‘‘, намираща се на час и половина път нагоре по течението на река Есенска. Пещерата впечатлява с необикновената си белота, резултат от наслояването на ,,пещерно мляко”.
Проходната пещера ,,Калето” край село Кошница е един от природните феномени в района. Представлява огромен скален свод, водещ към върха, където са останките от стара крепост.
Приключенията, забавлението и емоциите са гарантирани.
Пещерата Дяволското гърло се намира в Триградската клисура /35 km на запад от Гела/ – дълбок каньон, който е под закрилата на UNESCO. Пещерата Дяволското гърло е мястото, където Орфей отишъл, за да върне Евридика към живот и където я загубил завинаги. Вътре в пещерата, Триградската река образува 18 водопада, най-високият от които е 42 м и пада в най-голямата зала на пещерата.

Пещера ,,Харамийската‘‘
Харамийската пещера се намира на отсрещния хълм спрямо Дяволското гърло, в землището на с. Триград, в самото триградско ждрело. По същество тя представлява две пещери, свързани с 36-метрова пропаст.
До пещерата води стръмна пътека, след която има 20-метрово вертикално изкачване. В пещерата Дяволско гърло има водачи, които организират изкачване на входа и спускане в пропастта на Харамийската пещера. Лятно време понякога се налага предварително записване, тъй като проникват малки групи, а желаещите са много. Има рхеологически находки от халколит и ранен бронз.

Пещерата ,,Ледницата‘‘
Една красива пещера дълга повече от 2 км, в която влизането е само за професионалисти и изисква специално оборудване. Намира се на 1.5 часа ходене пеш от нашия хотел.