Gela - Family Hotel

Градове и села

септември 27, 2023 /

Триград, Село Широка лъка, Смолян, Пампорово

Триград
С внушителната си клисура и пещери, Триград е най-хубавата атракция в югозападните Родопи, 35 км на юг от Гела. Докато пътя се извива между скалите, небето остава само като лъч светлина. Самите скали се извисяват на над 250 м, а разстоянието между тях едва достига 20—30 м. Триград е началната точка за езда на коне, каране на велосипед и ходене пеш до село Гела и Ягодинската пещера.

Село Широка лъка
Това е село-музей – архитектурен и етнографски резерват, широко известен с оригиналния си Родопски архитектурен стил, музикалните си традиции и своята история. Построен е амфитеатрално в тясната и стръмна долина на Широколъшката река, в подножието на западните Родопи, на 1060 метра над морско равнище. Селото е разположено 6 km на север от Гела, и 11 км на северо-запад от зимния курорт Пампорово.

Смолян
Град Смолян е най-важното място в Централни Родопи, намиращо се в живописната долина на около 1000 м над морско равнище, 30 км на изток от Гела. Градът се слави с очарователната си комбинация от стара и нова архитектура. Прочутите Смолянски езера, „изумрудените очи на Родопите“, са в непосредствена близост до Смолян. Някога са били около двадесет, но сега са останали само седем от тях.

Пампорово
Пампорово е третият планински курорт в страната ни след Боровец и Банско. Той се намира на 1500 м надморско равнище в района на Перелик, в западни Родопи, в едно от най-красивите места в планината на Орфей.